5 legjobb módszer, hogy kerüld el a munkahelyi kiégést

Egy tökéletes világban mindenkinek, aki irodaházban dolgozik, rendelkeznie kellene saját térrel egy ajtóval, hogy kizárhassa a nem kívánt zajokat. Nagy ablakoknak kellene lenniük gyönyörű kilátással és sok szobával!

Egy tökéletes világban mindenkinek, aki irodaházban dolgozik, rendelkeznie kellene saját térrel egy ajtóval, hogy kizárhassa a nem kívánt zajokat. Nagy ablakoknak kellene lenniük gyönyörű kilátással és sok szobával! Sajnos ez egyre irreálisabb elvárás lesz napjainkban egy munkahelytől.

Nincs tökéletes munka, de mindenkinek szeretnie kellene amit csinál, a munkahelyét és mindent! Ha úgy érzed, hogy egy véget nem érő szürke doboz csapdájába estél, itt az ideje, hogy megfűszerezd egy kicsit az életed! Ezekkel az egyszerű tippekkel az unalmas fülkét megszínesítheted az irodádban és megelőzheted a kiégést.

1 – Kelj fel és mozogj

Az egyetlen időszak, amikor 8 órán keresztül csendben kell maradnod, az az alvás! A felkelés, járkálás és nyújtózkodás ébren és frissen tart azzal, hogy emeli a vér oxigéntartalmát, így az oxigén az egész testedben szétáramlik. Egyszerű változtatások a munkanapodban, mint lépcsőzni vagy lecserélni az irodai széked egy fit labdára – energikusan és indulásra készen tud tartani. Fontos, hogy használd fel a szüneteid! Menj, fogd az ebéded és menj ki a szabad levegőre, sétálj egyet. Nem számít mit csinálsz, csak biztosan hagyd el az íróasztalod!


2 – Használd ki szabadságot!

Tudjuk, a nyaralás pénzbe kerül és elég magas ára lehet. Ha nem is engedheted meg magadnak, hogy a Bahamákra menj egy hétre, akkor is élned kell a szabadságoddal! Ebből az okból kapod és ez teszi lehetővé, hogy feltöltődj! Otthon is maradhatsz a szabadságod alatt és csinálhatod amit szeretsz, de amúgy nem tudsz rá időt szakítani! Egy vagy két szabad napod van csak? Töltődj fel mentálisan! Tivornyázz, nézz tv show-t, menj wellnesselni, vagy igyál egyet a barátaiddal. Megérdemled!

3 – Ütemezd át a munkanapod!

Ha a céges hírlevél megírása elálmosít, hát ütemezd át a megírását! Igen, tényleg be kell fejezned a nap végére, de később átkapcsolhatsz egy másik sebességre és új lelkesedéssel térhetsz vissza rá később. Az új tevékenység lefoglalja az elmédet és kevésbé válik unalmassá. Ugyanúgy hallgathatsz egy kis gyors tempójú zenét is, hogy hangulatba hozzon. Ha ezek közül egyik sem segít Neked, és ha a céged rugalmas munkaidőt ajánl, próbáld átütemezni munkaidőd! Mehetsz később és távozhatsz előbb! Akármi illik a szükségleteidhez és a napi időbeosztásodhoz.


4 – Szocializálódj, élj társasági életet

Mindegy, hogy befelé- vagy kifeléforduló személyiséged van, akkor is emberek vagyunk és fontos a társasági élet, főleg ha olyan munkakörnyezetben dolgozol, ahol egész nap kellemetlen ügyfelekkel kell egyeztetned. Kellemes tempóváltás, ha beszélgetsz a munkatársaddal. Mondj el egy vicces esetet vagy egy viccet, beszéld meg a hétvégi terveket vagy az aktuális eseményeket. Ha találsz valakit, akivel kicsit ki tudsz kapcsolni, sok terhet levehet a válladról. Van egy csoport akikkel beszélgetni szoktál a munkahelyen? Menjetek el valahova hetente egyszer vagy egyetek valahol egy ‘happy hour’ előételt!

5 – Dekorálj, dekorálj, dekorálj!

Talán ez a legfontosabb tipp az összes közül! Senki nem akarja a szürke falakat nézni napi 8 órán keresztül. Gondolj az otthonodra, amikor más helyen is vagy! Azokat a személyes kis tárgyakat, motívumokat, melyeket az otthonodban is felhasználsz – kellene átvinned a dolgozóteredbe is.

Tedd izgalmassá és jópofává a dolgozótered! Sok különböző módja van annak, hogyan tudod kicsinosítani a munkakörnyezeted.

Végy valamilyen amúgy is ott lévő irodaszert, írd rá a céged logóját a saját verziódban és már is kész egy olyan dekortermék, amely senkinek nincs. Nézd meg ezeket az irodai ajándéktárgyakat. Hosszútávon, a munkakörnyezeted dekorálása látszólag nem kerül semmibe, szuperkönnyű és vidámabbá tesz munka közben. Itt van néhány tipp, hogyan tedd élővé munkakörnyezeted:

Növények: Ha van egy kis zöldövezeted, és félig közel vagy a természetes fényforráshoz, egy növény friss levegő érzetet kelt! Ha nem vagy olyan szerencsés, mint mások, az igénytelen növények, mint a pozsgások vagy a kaktuszok még mindig gyönyörűek és elvisznek lélekben egy távoli helyre.

Fényképek: Még ha te is vagy a fotós a családban és magadról nincs egy képed sem, még ez is elmegy. Tegyél ki képet a családodról, kisállatodról, kedvenc dolgaidról. Ne válassz szabvány képméretet. Készíts egy képválogatást különböző méretű képekből vagy nyomtass képeket különböző felületekre, mint vászon, vagy egy darab fa. Ha ezek közül egyik ötlet sem válik be, keverd össze divatos és színes képkeretekkel. Ha előfordul, hogy lehangolt vagy, dobd fel a hangulatod azzal, hogy nézegeted a képeket azokról a dolgokról amiket imádsz.

Könyvek: Imádsz olvasni? Készíts egy mini könyvespolcot a dolgozóteredbe! A könyvek elbűvölő dekorációk bármilyen környezetbe, nemcsak a könyvespolcokra. Ez a praktikus dekoráció kéznél lesz ebédszünetben ha feltöltődésre vágysz. Ha mások is szeretnek olvasni az irodádban, ajánlj fel könyv cserét! Mindenki beszállhat olyan könyvekkel amiket már olvasott, és kialakíthattok egy mini könyvtárat. Akár egy munkahelyi könyv klubot is kialakíthattok és beszélgethettek a könyvekről szünetekben!

Faldekorációk: Ez az egy lehet, hogy sokaknak trükkösnek tűnik, de ha van egy csomó üresen helyed a falon, a fali festmények adhatnak egy csepp színt és nosztalgiát. Lehet az akár az egy poszter a kedvenc filmedből vagy a kedvenc idézeted, a faldekoráció biztos, hogy inspiráló a személyiség fejlődésében. Még mindig szürkeséget látsz? Nézz utána cserélhető fali háttereknek vagy csomagolópapírnak amit a falra tűzhetsz.

Légfrissítő: Néha az uralkodó szagok felturbózhatják elménket vagy lélekemelőnek hathatnak. Ha a céged engedélyez légfrissítőt, használhatnálj esszenciális olajokat, hogy segítsenek a stressz csökkentésében, és a produktivitás növekedésében is. Imádod a fenyőfák illatát, vagy a sós óceánét? Nem probléma! Kapj fel egy légfrissítőt a kedvenc illatodból és tartsd az asztalodon.

Színek: Sok pszichológus hisz benne, hogy az aktuális színek befolyásolják az aktuális hangulatunkat. A szürke fal ebben a kategóriában érzelemmentes. Ebből kifolyólag, mindegy hogy választod az irodád dekorációját, a legfontosabb dolog, hogy tartalmazzon színeket! Pár csepp szín feldobhatja a hangulatod! Olyan színeket válassz amik jelentenek Neked valamit! Ha imádod az óceánt, kék árnyalatokat válassz! Ha a lila a kedvenc színed, akkor válassz lilát! Minden azon múlik, hogy mit szeretsz és mi vidít fel!

Még mindig el vagy akadva? Sokszor mi sem egyszerűbb, mint megváltoztatni a hátteret a számítógépeden, hogy jobb hangulatba kerülj.

Emlékezz, nem vagy egyedül a munkahelyi kiégés gonddal. A legjobbakkal is megtörténhet! Ezek a tippek segíthetnek átalakítani nézőpontod, és a munkahelyed színessé és hívogatóvá tehetik. Próbálj ki párat a fenti tippek közül és figyeld meg Neked mi működik a legjobban!

Hogyan tudod élettel telivé tenni a napod? Van bármilyen tipped, amit hozzá lehetne adni a fenti listához?