Kész az új USB-csatoló, amit mindegy, hogy dug be

Elfogadta a következő generációs USB-csatlakozó végleges tervét a szabványért felelős USB Implementers Forum. A C-típusú konnektor visszafelé kompatibilis és végre bármilyen orientációban csatlakoztatható lesz, továbbá a fejlesztők szerint már a note

Elfogadta a következő generációs USB-csatlakozó végleges tervét a szabványért felelős USB Implementers Forum. A C-típusú konnektor visszafelé kompatibilis és végre bármilyen orientációban csatlakoztatható lesz, továbbá a fejlesztők szerint már a notebookok töltőkábeleit is kiválthatja.


Elnyerte végleges formáját a legújabb, C-típusú USB-szabvány, így hamarosan végre búcsút inthetünk az egyik legnépszerűbb csatlakozót sújtó néhány bosszantó problémának. Az USB-IF (USB Implementers Forum) által elfogadott új csatlakozódizájn jelentősen eltér a korábban megismertektől, ugyanakkor egy “passzív” kábel segítségével továbbra is kompatibilis marad az előző modellekkel, így nem kell attól tartani, hogy nem lesz használható a már meglévő eszközökkel. Nagy könnyebbség továbbá, hogy a fejjel lefelé begyömöszölt csatlakozókkal való szenvedésnek is vége lesz, hiszen az új konnektor orientációtól függetlenül csatlakoztatható lesz.

Az új USB 2,6×8,4 milliméter körüli méretével nagyjából a jelenlegi USB 2.0 Micro-B, azaz az okostelefonoknál adatátvitelre és töltésre használt kábellel lesz azonos méretű – ezzel fejlesztői szerint elég vékony lesz ahhoz, hogy kényelmesen alkalmazható legyen az okostelefonokban és tabletekben, ugyanakkor elég masszív is, így a notebookokban és az asztali PC-kben is megállja majd a helyét – ezzel egységes konnektor válthatja fel a jelenlegi használt többféle USB-kábelt.

Az új C típusú USB csatlakozót az USB 3.1-nek megfelelő, azaz másodpercenként 10 gigabites adatátviteli sebességre hitelesítették, ezen felül a töltőképessége is skálázható, egészen 5 amperig, 3 amperen pedig akár 100 wattos teljesítményt is képes leadni. Ezzel a szabvány a telefonok és táblagépek mellett már a notebookokon is leválthatja a dedikált töltőportokat – a megújult dizájn továbbá rendkívül strapabíró, úgy tervezték, hogy mintegy tízezer csatlakoztatást és eltávolítást bírjon ki. A fejlesztők az új portot igyekeztek nemcsak visszafelé kompatibilissé, de “jövőbiztossá” is tenni, így az a tervek szerint az elkövetkező években megjelenő, újfajta USB átviteli szabávnyokat is támogatja majd, ezzel pedig remélhetőleg elkerülhetővé válnak az olyan kényszermegoldások, mint például a néhány felső kategóriás okostelefonon már látott, túlságosan is szélesre sikerült B-típusú micro USB 3.0 csatlakozó.

Az USB, vagy Universal Serial Bus csatlakozók már 1996 óta léteznek, azóta pedig számos ráncfelvarrást megéltek. Az eddigi legfrissebb verziót az USB 3.1 csatlakozót tavaly véglegesítették, eddig azonban még nem jutott el konzumer eszközökbe – ennek megfelelően valószínűleg az USB-IF frissen bejelentett C-típusú csatlakozójára is várni kell még egy darabig…

USB Type C pendrive-jaink

Iratkozz fel hírlevelünkre

Személy