Mi a különbség az egyes maszkok között (N95, KN95, FFP2, és KF94)?

Mi különbözteti meg a sebész maszkot a többitől és hogy lehet megtudni, hogy az valódi vagy hamis?

Mi különbözteti meg a sebész maszkot a többitől és hogy lehet megtudni, hogy az valódi vagy hamis?

Avagy minden, amit tudnod kell a vírusvédő arcmaszk vásárlása előtt.


Mi a sebész maszk/műtéti maszk?

szebészeti maszkA sebészeti maszkot (más néven műtéti vagy orvosi maszkot) az egészségügyi szakemberek számára fejlesztették ki, hogy azt a műtét és ápolás során viseljék, s ezáltal megelőzzék a műtéti terület vagy a beteg fertőzését az általuk kibocsátott cseppek begyűjtésével.

De akkor miért visel a többség sebész maszkot a koronavírus elleni védekezés során?

A műtéti maszkok viselete a kelet-ázsiai országok lakossága körében népszerû. Azért viselik, hogy csökkentsék a levegõben terjedõ betegségek terjedésének esélyét és megakadályozzák a légszennyezés által okozott levegõben lévõ porrészecskék belélegzését.

Most egy halálos globális koronavírus-kitörés során soha nem lehet tudni, hogy valaki fertőzött-e vagy sem, mivel a fertőzött személynek a vírussal való fertőzöttséget követő 14 napig lehet, hogy nincsenek is tünetei. Ezért a sebészi maszkok kötelező erejűek minden ember számára, hogy megvédjék magukat a fertőzéstől.

Összegezve, a műtéti maszk viselése elengedhetetlen az influenza és a 2019-es halálos új koronavírus-betegség (COVID-19) elleni védekezéshez. Ne feledd, viselj arcmaszkot, hogy elkerüld mások fertőzését vagy nyilvános környezetben, például a szupermarketekben, buszokban, taxikban és metróban való megfertőződést.

Vásárolj ITT már egy darabtól: https://okos-ajandek-otletek.hu/collections/koronavirus-vedekezes-covid-19

Hogyan válasszuk ki a műtéti / sebészi maszkot?

Sokféle divatos pormaszk és rendes higiéniai maszk található a piacon, de ezek egyike sem hatásos a koronavírus megelőzésére. Megrendelés előtt kérjük, győződj meg arról, hogy divatmaszk, szokásos eldobható porvédő maszk vagy 2-rétegű higiéniai maszk helyett 3 rétegű sebész maszkot vásároltál.

A megfelelő műtéti maszkot általában három rétegből készítik, beleértve egy külső hidrofób nemszőtt réteget, egy középső olvadékfúvott réteget és egy belső puha abszorbens nemszőtt réteget. Ennek a három rétegnek sajátos funkciója van: a külső réteg célja a víz, a vér és a testfolyadékok taszítása; a középső, olvadással fújt réteg a műtéti maszk kritikus eleme, szűrőként van kialakítva, hogy megakadályozza a baktériumok belépését vagy kilépését a maszkba; és a belső réteg a víz, az izzadság és a nyál felszívására szolgál.

A háromrétegű műtéti maszk ugyanolyan hatékony, mint az N95 típusú légzőkészülékek, és megakadályozza a légúti coronavírusos betegségeket, például a COVID-19, vagy a vírusfertőzéseket, mint például az influenza.

Különbségek a sebészi maszkok, a divatmaszkok és a szokásos higiéniai maszkok között?

Mint fentebb említettük, az alapvető műtéti maszk eldobható, háromrétegű maszk, folyadékálló olvadékfúvott réteggel. Elsősorban egészségügyi szakembereknek szánják műtét és ápolás során, és bebizonyosodott, hogy olyan hatékony, mint az N95 légzésvédő maszk a vírusos fertőzések, például az influenza megelőzésében. Az N95 sebészeti maszk egy továbbfejlesztett újrafelhasználható maszk, amely ötvözi az N95 légzőkészüléket és egy közönséges műtéti maszkot.

A mosható pamutból vagy szivaccsal készített divatmaszkok többsége újrahasznosítható, elsősorban légszennyezés vagy pollenallergia céljára készül, de vírusok és baktériumok ellen haszontalan.

A szövetből vagy nem szőtt anyagból készült szokásos kétrétegű higiéniai maszk szintén eldobható, azonban nincs olvadékfúvott szűrőrétege, tehát ezek az arcmaszkok szintén haszontalanok vírusok és baktériumok ellen.

Nyilvánvaló, hogy a műtéti maszkok és a szokásos arcmaszkok között a legnagyobb különbség az, hogy a műtéti maszkok olvadékfújt réteggel készülnek.

Vásárolj ITT már egy darabtól

Mi a különbség az N95, KN95, FFP2 és a KF94 maszk besorolása között?

Az N95 maszk teljes neve az NIOSH által jóváhagyott N95 légzőkészülék, ami azt jelenti, hogy ezeket a légzőkészülékeket 95% -os szűrésre tesztelték, és az Egyesült Államok Nemzeti Munkahelyi Biztonsági és Egészségvédelmi Intézete (NIOSH) tanúsította. A KN95, FFP2 és KF94 maszk ugyanolyan hatékony, mint az NIOSH által tanúsított N95 maszk, azonos szűrési hatékonysággal, de különböző nemzetiségi kritériumok szerint tesztelték. A KN95 légzőkészülék egy részecskeszűrő maszk, amelyet a kínai kritériumok szerint tesztelték. Az FFP2 egy 94% -os szűrőkapacitású szűrőkezelő pontszám, amelyet Európa jóváhagyott, és a KF94-et Korea kritériumok szerint tesztelték.

Egyszerűen fogalmazva, ezeket a légzőkészülékeket az alábbi egyenletbe tehetjük:

N100 (99,97%) = FFP3 (99,95%)> N95 (95%) = KN95 (95%) = FFP2 (94%) = KF94 (94%)> KN90 (90%).


1. Milyen eldobható maszkot hordj?

A háromrétegű kialakítás nem különlegessége a műtéti maszkoknak. Vannak olyan eldobható 3 rétegű, nem szőtt arcmaszkok is, amelyek ugyanolyannak tűnnek, mint a műtéti maszkok, bár ezeknek nincs olvadékfúvott rétege. Hogyan lehet megtudni, hogy a műtéti maszk valódi vagy hamis?

Először is szakítsd el az arcmaszkot, hogy ellenőrizd, van-e három rétege.

Másodszor, ellenőrizd a maszk rétegeit, hogy lásd van-e az olvadékkal fújt szűrőrétege.

Vásárolj ITT már egy darabtól

3 lépés segít felismerni az olvadékkal fújt szűrőréteget:

1. Az olvadékkal fújt réteg nagyon különbözik a másik két átlátszó nemszövött rétegtől, inkább fehér papírnak tűnik.

2. A papírtól eltérően az olvadékkal fújt réteg tűz esetén megolvad, de nem gyullad ki. (Ehelyett a papír tűz esetén ég).

3. Az olvasztott fólia statikus elektromosságot tartalmaz. Ha az olvadékfúvott réteget szalagokra szakítod, akkor egyértelműen érezheted az elektrosztatikus adszorpciós hatást, és az olvadékfúvott réteget rozsdamentes acélon is adszorbeálhatod.

Meg tud-e védeni a sebészeti maszk a koronavírus ellen?

Sokan feltehetik a kérdést: hogyan akadályozhatja meg a műtéti maszk a vírust egy ilyen olvadékból befújt réteggel? Mint tudjuk, az új koronavírus szupermakró méretű, körülbelül 100 nm (0,1 mm), de a vírus nem létezhet önállóan, elsősorban szoros érintkezésből, szekréciók és tüsszögés esetén cseppek által terjed. Mivel a cseppek mérete körülbelül 5 mikron, és az olvadékfúvott réteg lényegében szűrő, a vírusokat tartalmazó cseppek elektrosztatikusan adszorbeálódnak a felületen, és nem képesek beszivárogni a maszkba. Ha a maszkja megfelelően van felszerelve, a műtéti maszk alapvető akadályt teremt a szája, illetve az orra között a vírusok között.

A műtéti maszkok típusai

Maszk kép, sebészmaszk2Funkciói szerint a műtéti maszkok tartalmazzák a szokásos műtéti maszkot és az N95 sebészeti maszkot. A maszkok rögzítésének módjai szerint háromféle műtéti maszk létezik: fülhurok, kötés és fejpánt. A hurokkal fülek mögé húzott műtéti maszk a legnépszerűbb és a legegyszerűbb viselet.

A rögzített arcmaszk négy nemszőtt pánttal rendelkezik, a felhasználó beállíthatja a hosszúságot, és rögzítheti a pántot a fej mögött. A fejpánt maszknak rugalmas hevedere van, amely a fej hátsó részén van rögzítve, hogy a maszk ne váltson ki kellemetlen érzést a fülek körül.

Hogyan viseljünk megfelelően műtéti maszkot?

1. A maszk felhelyezése előtt tisztítsa meg a kezét alkohol alapú kézfertőtlenítővel, vagy szappannal és vízzel.

2. Fedje le a száját és az orrát maszkkal, és ellenőrizze, hogy nincs-e hézag az arc és a maszk között (A legtöbb műtéti maszk redővel vagy redőkel rendelkezik, amelyek lehetővé teszik a felhasználó számára, hogy a maszkot úgy bontsa ki, hogy az lefedje az orr és áll területét is.

3. Ne érintse meg a maszkot használat közben; Ha igen, tisztítsa meg a kezét alkohol alapú kézmosással vagy szappannal és vízzel.

4. Cserélje ki a maszkot egy újra, amint benedvesedik, nyirkosodik, és ne használja újra az egyszer használatos maszkokat.

5. A maszk eltávolítása: vegye le hátulról (ne érintse meg a maszk elejét); azonnal dobja el egy zárt tartályba; tisztítsa meg a kezét alkohol alapú kézfertőtlenítővel vagy szappannal és vízzel.

(forrás: Gearbest)

Vásárolj ITT már egy darabtól: