Toshiba TransferJet Okospendrive

Az okostelefonok és a táblagépek terjedésével az adatátviteli megoldások is folyamatosan fejlődnek. Sok mindenre tökéletesen megfelelnek már a mai hordozható készülékek, de egy valamire ezidáig biztosan nem: nagy mennyiségű adat tárolására.

Az okostelefonok és a táblagépek terjedésével az adatátviteli megoldások is folyamatosan fejlődnek. Sok mindenre tökéletesen megfelelnek már a mai hordozható készülékek, de egy valamire ezidáig biztosan nem: nagy mennyiségű adat tárolására. Erre a célra mind a mai napig a lakásokban “állomásozó” számítógépek a legmegfelelőbbek – illetve egyre több esetben az online tárhelyek is, de a cikkünk alanya nem a felhős tároláshoz kapcsolódik.

A Sony kétfejű pendrive-ja után most egy másik különleges adatátviteli eszköz tűnt fel a színen. A Toshiba TransferJet érkezésére már számítani lehetett, a technológia és az új termék elődje ugyanis az elmúlt egy év során a legtöbb neves kiállításon jelen volt. Először a CES során vehettük szemügyre az apró, USB csatlakozós eszközpárost, amik egymás közt az adatátvitelért felelnek. A több prototípust is megért kiegészítő végül Toshiba TG-UA00A néven került a boltok polcaira.


Ezek a speciális USB-s eszközök egymás közt fognak adatot átküldeni anélkül, hogy vezeték kapcsolná őket össze. Az eljárás rendkívül nagy átviteli sebességgel fog dolgozni. Az effektív sávszélessége eléri a 375 Mbps-ot, az elméleti maximum pedig 560 Mbps. Ez jóval gyorsabb például a Bluetooth által nyújtott sebességnél, és pofonegyszerű használni is, így a Wi-Fi sem jelent mellette élhetőbb alternatívát. Akkor hát ez lenne a jövő egyik úttörő technológiai újítása? Nos, nem teljesen, ugyanis a TransferJetnek is akad azért árnyoldala. Az átvitel ugyan gyors, ám egyáltalán nem alkalmas nagyobb távolságok áthidalására. Mindössze néhány centis távolságon belül tud a két eszköz ilyen sebességgel dolgozni, így ebből a szempontból leginkább az NFC-hez lehetne hasonlítani a technológiát, amin azóta is dolgozik a Toshiba, és már elkészítették a mobilba építhető változatát.


A megoldás nem használható bármilyen okostelefonnal, és a PC felé is lesz némi elvárása. Az operációs rendszer mindkét esetben meg van szabva. A számítógépen a Microsoft Windows 7 vagy a Windows 8 rendszerek valamelyikének kell szolgálatot teljesítenie, míg a telefonon vagy táblagépen legalább az Android 4.0 Ice Cream Sandwich szükségeltetik. Érdekes módon azonban hivatalosan csak az Android 4.2-ig van megoldva a támogatás, így a frissebb gépekkel is gondja lehet. Az USB-OTG-ről nem esett szó, így azt nem tudni, hogy az eszköznek ezt is támogatnia kell-e ahhoz, hogy megvalósulhasson az adatátvitel. Az egységpáros tagjai nem nagyobbak 1-1 apró pendrive-nál. A micro-USB felületű rész csatlakozó nélkül 24,7 x 21 x 7,8 milliméteres, a hagyományos USB felületű meg 24,3 x 15,0 x 7,0 mm térfogatú (szintén a csatlakozó nélkül).

A Toshiba TransferJet először Japánban került kereskedelmi forgalomba. A szigetországban átszámolva kb. 38 dollárt kérnek el a TG-UA00A-ért cserébe. Ez bizony nem rossz annak fényében, hogy csaknem egy évvel ezelőtt, az első demonstrációk során még 100 dollárról lehetett hallani.

Forrás ipon.hu

Okospendrive a PendriveGuru.hu-n már marketing célra, céges reklámajándékként is kapható. A részletekért katt a linkre: Okospendrive