USB 3.0 – vajon megéri?

A kérdés teljesen jogos, hiszen a 3.0 USB csatlakozós pendrive-ok sokkal, akár 10-szer gyorsabb adatátvitelre is képesek lehetnek. Viszont ne felejtsük el azt, hogy ehhez az is szükséges, hogy számítógépünk/laptopunk is rendelkezzen egy USB 3.0 kimen

Jogos-e az USB 3.0 csatlakozóval ellátott pendrive térhódítása?

A kérdés teljesen jogos, hiszen a 3.0 USB csatlakozós pendrive-ok sokkal, akár 10-szer gyorsabb adatátvitelre is képesek lehetnek. Viszont ne felejtsük el azt, hogy ehhez az is szükséges, hogy számítógépünk/laptopunk is rendelkezzen egy USB 3.0 kimenetű USB csatlakozóval. De van ilyen port egy 2-3 éves számítógépen? Mi van akkor ha a számítógépünk 2.0-s csatlakozójába 3.0-s pendrive-ot csatlakoztatunk? Elveszik az ígért gyorsaság?

Az USB portoknál az USB 3.0 a legutolsó nagy revízió az USB 2.0 óta. Ugyanaz a csatlakozó maradt és az új eszközök visszafelé kompatibilisek, azaz használhatóak a korábbi USB 2.0 és USB 1-es portokban. Az USB 3.0 tízszeres sebesség növekedést ígér az USB 2.0 képességeihez képest és egyúttal sokkal jobb energiagazdálkodást is.

Az USB 3.0 pendrive újabb, de nem alapvető fejlődésen ment keresztül nem is olyan régen. Az USB 3.1 két generációja jelent meg. Az USB 3.1 Gen 1 teljesen azonos az USB 3.0 pendrive-val csak új a neve, semmilyen hardveres változás nem történt.

Az USB 3.1 Gen 2 vagy más néven az USB SuperSpeed+ a Thunderbolt csatlakozó riválisaként született meg és elméletileg 10Gb/s (1,2GB/s) adatátviteli sebességre képes. A második generációs eszközök többféle csatlakozóval kerülnek majd forgalomba, az eddig ismert USB csatlakozó mellett már kapható a szimmetrikus és kisebb USB Type-C is.

Nagy kérdés azonban a sebesség, tehát hogyan teljesítenek az új USB 3.0 / USB 3.1 pendrive-ok a régebbi gépek USB 2.0 csatlakozóiban. Először is vegyesen és mindenképpen gyorsabban, mintha egy USB 2.0 meghajtót használnál.

Ennek oka, hogy az átlagos USB 2.0 meghajtók messze nem használták ki az USB 2.0 port 400 Mbit/s (35-40 MB/s) sebességét. Az új pendrive-ok viszont már gyorsabbak ennél. Emiatt az USB 2.0 portba dugott USB 3.0 vagy USB 3.1 pendrive akár hatszor is fürgébben teljesítheti a rá bízott feladatot.

Az USB 3.0 és USB 3.1 már most is nagyon sok helyen elérhető, ezért ha új pendrive-ot vásárolsz, érdemes már az új, gyorsabb termékeket választanod, akkor is, ha még csak USB 2.0 portjaid vannak.

Számos logózható pendrive-unk kapható 3.0, gyors USB csatlakozóval. Kérd itt ajánlatunk bizalommal.

Iratkozz fel hírlevelünkre

Személy