UV nyomtatás – Miért is tudunk SOS gyártani?

Sok év tapasztalattal is gyakran “Pató Pál Úr”-nak bizonyulunk reklámanyagaink legyártásában. Tudjuk, lesz egy fontos rendezvény/kiállítás, sok fontos ügyfél eljön… Számos előkészület – komoly szervezés után döbbenünk rá, hogy a helyiség – étel – ita

Lerántjuk a leplet a titokról – az UV nyomtatás rejtelmei röviden.

Sok év tapasztalattal is gyakran “Pató Pál Úr”-nak bizonyulunk reklámanyagaink legyártásában. Tudjuk, lesz egy fontos rendezvény/kiállítás, sok fontos ügyfél eljön… Számos előkészület – komoly szervezés után döbbenünk rá, hogy a helyiség – étel – ital – programok – stand minden tökéletesen előkészítve, na de milyen kis ajándékkal kedveskedjünk az ügyfelünknek?

Itt döbbenünk rá, lázas kutakodás után, hogy bizony nem is olyan egyszerű emblémázott reklámajándékot rendelni. Miért is? Mert egy hagyományos tamponnyomás, szitanyomás elkészítése több, mint egy hetet igényel, hiszen a felirat elkészítésének számos munkafolyamaton kell átmennie. Erre kínál megoldást az általunk használt UV LED nyomtatás.

A technológia fejlődik, a piacon a jelenleg legmodernebb logózási technológia az UV LED nyomtatás, melynek számos előnye közül az egyik, hogy hihetetlenül gyors.

A technológia alapja az UV fény hatására szinte azonnal, és teljesen megszilárduló festék. Ez a technológia gyönyörű tiszta színek elérését garantálja nagyon részletgazdag felbontással. Ennél a nyomtatási eljárásnál egy speciális hullámhosszúságú fényforrást alkalmazunk. Ennek segítségével indítjuk be a speciális komponenseket tartalmazó festék megkötési folyamatát. A technológia legkézzelfoghatóbb előnye, hogy a nyomtatás befejezésével AZONNAL használatba vehető eszközöket kapunk végeredményül!

Míg a hagyományos festékek oldószereket tartalmaznak, amelyek száradás során elpárolognak a levegőbe, illetve beszívódnak az alattuk lévő felületbe, az UV festék egy fotomechanikai folyamat során szárad meg. A festéket ultraibolya fénynek kitéve folyékony, paszta szerű halmazállapotból szinte azonnal megszilárdul.

UV nyomtatás előnyei

  1. nincs klisé költség
  2. nincs száradási idő – a tinta UV fény hatására köt
  3. gyors elkészülés, 100 pendrive logózása 1 órán belül elkészül
  4. azonnal csomagolható termékek
  5. bármilyen felületre lehet nyomni
  6. kép minőségű, nagy felbontású nyomatok, bármennyi színnel
  7. kis szériaszám is költséghatékonyan emblémázható


Nincs tehát többé várakozás a sablon/szerszám/klisé elkészítésére, ezeknek nincs is költsége a nyomatási eljárás folyamatában. Kicsit leegyszerűsítve, az UV technológia segítségével mindenre tudunk logózni, ami aláfér a nyomtatófejnek.

A végeredmény kiváló: fényes, domborodó, gumiszerű festékréteget kapunk, mely ellenáll a kopásnak, kültéri használatra is kiváló. Nyomtathatunk vele pendrive-ra fotó minőségben,  power bankra, üveg pohárra vagy akár golyóstollra is.

Nagy felbontásban kép minőségű, az oldószeres festékéknél élénkebb színű nyomatok készíthetők műanyag, fa, fém, üveg, bőr felületekre egyaránt. Tapasztalhattuk korábban – jobb esetben ajándékba kapott és nem saját, emblémázott terméknél – hogy kicsit megkaparjuk, a festék pedig pattog le róla. Ezt kiküszöbölve az UV nyomtató 6 tintapatront használ, a hagyományos CMYK (cián, magenta, sárga és fekete) patronok mellett fehér és egy úgy nevezett “primer” festékkazettával is rendelkezik.

A primer anyag kerül először a logózandó tárgyra, mely egy speciális réteget képez a tárgy és a festék között, használatával a festék úgy ráköt még a kényesebb fém felületekre is, hogy nyugodtan kaparhatjuk, nem fog lejönni. Külön előny, hogy a primer anyagot nem nekünk kell egyesével rásimogatni a tárgyra, hanem a gép ugyanabban a munkafolyamatban saját maga végzi ezt a feladatot is. Sötét színű felületeknél fehér alányomással biztosítható a megfelelő minőség.

Az UV nyomtatás akkor is előnyös, ha bevonat nélküli felületekre akarunk nyomtatni. A hagyományos eljárásnál túl sok oldószert nyel el a felület ami sávos, egyenetlen hatást keltve rontja a nyomtatás minőségét. Mivel az UV feljárásnál a festék ultraibolya fény hatására azonnal megköt, nem marad ideje, hogy a tárgy felületén beszivárogjon. Emiatt és az UV-festék nyúlósabb halmazállapota miatt az oldószeres nyomtatóknál alacsonyabb festék felhasználás szintén hozzájárul az alacsony termelési költségekhez.

A fent leírtak egyben azt is jelentik, hogy így gyakorlatilag nem kell száradási idővel számolni, a gyártási idő gyorsabb, az elkészült termék rögtön felhasználható, csomagolható lesz. Ezáltal már kis darabszámtól költséghatékony a nyomatok elkészítése.

Készleten lévő termékeinkre ezért tudunk kimondottan gyors szállítást vállalni, akár másnapra szállíthatók a termékek.

Tekintsd meg a pendrive listát itt!

Tekintsd meg a reklámajándékokat itt!

Iratkozz fel hírlevelünkre

Személy