Vajon kihasználod a marketing adta lehetőségeket?

A rendelkezésre álló marketingeszközök megfelelő használata fontos, mert csak így érhető el a hőn áhított profit növekedés. A Piac és Profit internetes oldalán nemrég megjelent cikkből szemezgetünk…

A rendelkezésre álló marketingeszközök megfelelő használata fontos, mert csak így érhető el a hőn áhított profit növekedés. A Piac és Profit internetes oldalán nemrég megjelent cikkből szemezgetünk…

Milyen a rossz marketing stratégia?

Placebo marketing = hatástalan marketing

Egy valamit magára is adó cégvezető vagy vállalkozó jól tudja, hogy azok az idők már elmúltak, amikor a jó termék vagy szolgáltatás eladta magát. Most más idők járnak: marketingezni kell, hogy ne csak az alkalmazottak tudják, hogy a cég létezik, hanem a célközönség is. Kommunikálni kell, rendszeresen életjelet kell adni magunkról. Igen ám, de egyáltalán nem mindegy, hogy ez a marketingkommunikáció milyen.

Sokan még mindig abban a tévhitben ringatják magukat, hogy egy névjegykártya méretű hirdetésből, helyi rádió reklámból, vagy egy weblapból áll a marketing tevékenység. Aki erre költ, és kipipálja a marketingjét, az úgy jár, mint aki placebo pirulát vesz be. Elmondhatja magáról, hogy tesz azért, hogy jobb legyen, sőt, még pénzt is költ rá, de a vége az, hogy maximum kedélyállapota javul és lelkiismerete megnyugtatását eredményezi, átütő sikert biztosan nem.

Mimikri reklám = a feltűnés mentes marketing

Másik sajnos igen gyakori, ugyanakkor helytelen marketing tevékenység az, amikor a reklámanyagok úgy készülnek el, hogy az még véletlenül se üssön el a konkurensétől. Pont olyan, mint a mimikri jelenség, aminek a lényege az álcázás vagy utánzás. Ezek a reklámanyagok pont úgy néznek ki, mint a többi cégé a piacon, szinte teljesen beleolvad a környezetébe, így esély sincs rá, hogy a potenciális vásárló számára kitűnjön a többi közül. Ilyenkor születnek azok a honlapok, amik pont úgy épülnek fel, mint a konkurensé, még tartalmában, szövegezésében is pont ugyanolyanok.

Hogyan számoljuk fel a hatástalan és a sablonos marketinget?

A sikeres marketing lényege, hogy tudatosan és rendszeresen végezzük a marketing tevékenységet. Ezen kívül fontos, hogy a konkurensektől meg tudjuk különböztetni magunkat, hogy a leendő vevő első pillantásra lássa, hogy miért érdemes a mi cégünket választania.

3 sürgős teendő a hatékony marketingért:

1. Célszerű időnként felülvizsgálni a vállalkozás marketingjét, hogy lássuk melyik reklámeszköz vált be, melyik volt kidobott pénz.

2. Megéri nyitottnak lenni új marketingeszközök felé, mint az ajándék pendrive, hiszen az internettel együtt az üzleti élet és a célcsoport is folyamatosan változhat.

3. A legfontosabb marketing anyagokat (cégismertető, honlap, online hirdetések, kampányok, stb.) érdemes rendszeresen frissíteni és karbantartani, hogy ne az idejétmúlt szövegezés vagy az elavult dizájn alapján ítéljék meg a céget az új érdeklődök.