Volt legalább 20 olyan ügyfeled idén, akit szeretnéd, ha jövőre is tőled vásárolna?

Benne vagyunk az év végi hajrában, minden cég szeretné jól feltenni az i-re azt a bizonyos pontot. Ha jól választasz karácsonyi ajándékot, jövőre is biztosíthatod sikered.

Lepd meg őket a tökéletes céges ajándékkal!

Benne vagyunk az év végi hajrában, minden cég szeretné jól feltenni az i-re azt a bizonyos pontot. Ha jól választasz karácsonyi ajándékot, jövőre is biztosíthatod sikered.

Ajándékozz okosan!

Ajándékozni öröm, főleg akkor ha a megajándékozott is így vélekedik. A karácsony, év vége sok céget „meglepetésként” ér, az utolsó pillanatban választ valami egyszerű, könnyen beszerezhető ajándékot és azt postázza ügyfeleinek. Pedig egy jó ajándékválasztás megalapozhatja jövő évi sikereidet is.

A karácsony az az időszak, amikor mindenkinek kinek előbb, kinek később eszébe jutnak ügyfelei és mindenki küld valami apróságot.

Alapesetben egy köszönő e-mail megy, esetleg egy képeslap, vagy valami boríték méretű ajándékot küldünk ki hogy egyszerűen „letudjuk” a kötelezőnek vélt ajándékosztást. Vegyük figyelembe azonban, hogy karácsonykor mindenki küld valamit, az eddig „elfelejtett” ügyfeleket hirtelen sok cég, köztük konkurenciánk is megrohamozza, így kimondottan nehéz kitűnni a tömegből.

De hogy csináld jól?

A legjobban akkor teszed, ha évente többször felkeresed ügyfeled – húsvét, névnapja és karácsony lehetnek a fix pontok, illetve folyamatosan több csatornán keresztül tájékoztatod.

Ha ez elmaradt, vagy nem folyamatosan volt jelen az év során, a karácsonyi ajándékozás egy olyan megfelelő alkalom, melyet megragadva újból felveheted az elejtett fonalat ügyfelednél.

Szegmentálj:

Ajándék választáskor először is szegmentálj, készíts sorrendet, kik a jó ügyfelek, VIP ügyfelek, akik akár nagyobb értékben kaphatnak ajándékot, és kik azok az ügyfelek, akiket szívesen viszont látsz jövőre is, hiszen évente rendszeresen elköltik nálad azt a kisebb összeget.

Kérdezz:

A legjobban úgy tudod „megfogni” az ügyfelet ha megkérdezed vágyairól. Mit szeretne kapni: ajándéktárgyat vagy inkább az ajándéktárgy összegét költsd jótékony célra, ültess egy fát, adakozz a rászorulóknak… stb.

Ki is a te ügyfeled:

Ha egy cégnél több emberrel is kapcsolatban voltál, újra állítsd fel a sorrendet. Kivel kommunikáltál legtöbbször, ki a döntéshozó, mennyit rendel tőled a cég éves volumenben. A főnöki ajándék jellemzően ne legyen 20%-nál drágább, mint a beosztottaké.

Ajándéktárgy kiválasztási szempontok:

Tipp 1

A legrosszabb, amit tehetsz, ha bemész a boltba, megveszel valami édességet vagy bort és azt postán/futárral kiküldöd. Hiszen így is örülni fog az ügyfél, költöttél is ajándékra, viszont, amikor már elfogyasztja azt, valószínűleg nem is emlékezik már arra, kitől kapta.

Tipp 2

Lehetőleg olyan ajándékot válassz, amely hosszan tartó használati tárgy, így ha az év során alkalmazza, folyamatosan Rád kell gondoljon. Például a naptárat, gondoljuk naivan, az ügyfél egy egész évig használja, de az okostelefonok terjeszkedésével a naptárat használó emberek száma drasztikusan csökken. Informatikai forradalom korát éljük, ehhez kapcsolódó ajándéktárgynak a jellemzően számítógépes munkát végző ügyfelek és a naponta 2-3 órát internetező emberek nagyon tudnak örülni.

Tipp 3

Az ajándék legyen összhangban céged imázsával – ha céged dinamikus, innovatív újdonságot ajándékozz! Ha konzervatív, a letisztult, elegáns formákat helyezd előtérbe.

Tipp 4

A legjobban úgy tudod folyamatosan fenntartani ügyfeled figyelmét, ha egyedivé teszed az ajándéktárgyat. Bármit ajándékozol fő, hogy legalább céglogód, egy apró cégedre utaló jel legyen az ajándékon.

Tipp 5

Ha az ajándéktárgyra rányomatod cégneved mellett ügyfeled nevét is, garantáltan hosszabb ideig használja majd, hiszen saját nevében is gyönyörködhet.

Tipp 6

Ne saját terméket ajándékozz, amiből már úgyis rendelt ügyfeled, hanem olyat, aminek valóban örül, még csak képeken látott és boldogan használja, mutogatja ismerőseinek is. Tehát motivációs hatása van.

Tipp 7

A karácsonyi ajándék jellemzően ne a leggyakrabban adott ajándék legyen, mint egy toll, jegyzettömb vagy édesség, hanem egy olyan praktikus ajándéktárgy, amit huzamosabb ideig, több évig is használhat az ügyfél. Ma már minden 5. embernek van okostelefonja, a tablet-tulajdonosok száma is hihetetlen mértékben nő. Célszerű lehet egy telefonhoz alkalmas „kütyü” vagy egy laptophoz ideális periféria választása karácsonyi ajándékként.

Tipp 8

Karácsonyi ajándékról lévén szó a csomagolásra is figyelj oda!


Hogyan és mikor add át?

Személyesen juttasd el, vagy céges kapcsolattartódon keresztül, hiszen ez jó alkalmat kínál arra, hogy értékeljétek az elmúlt év közös munkáját, megkérdezd ügyfeled a jövő évi terveiről, megbeszéljétek a következő év közös teendőit.

A termelő/szolgáltató cégek többségénél jellemző tendencia az „év végi hajrá”, így praktikus, ha az ajándékozást a karácsony előtti két hétben viszed végbe, ilyenkor már kezd mindenki az ünnepre hangolódni.

Mi az a három abszolút hiba, amit elkövethetsz céges ajándék kiválasztásakor?

  1. Olyan ajándékot adsz, amiből már ügyfelednek van egy tucat
  2. Olyat választasz, ami teljesen közömbös a számára, nincs motivációs ereje
  3. Olyat választasz, ami csak rövid ideig használati tárgy
  4. Aki korán kel aranyat lel


Tudtad, hogy a legtöbb reklámcég éves bevételének 60-70%-át a karácsony előtti szezonban generálja?

Ebből kifolyólag a túlzsúfolt időszakban gyakrabban kerül porszem a gépezetbe, csúszhat a szállítási határidő, illetve ha nem gondolkodsz időben ugyanazt a terméket valószínűleg drágábban kapod meg az expressz gyártási költségek miatt.

Egyedi ajándék után legalább másfél hónappal vagy korábban kezdj el kutakodni, ajánlatokat bekérni, hiszen a termék egyedivé tételéhez legalább 1-2 hét kell, de nagyon egyedi elképzelés esetén ez tovább is eltarthat.

Mennyit költsél?

Sokan beleesnek abba a hibába, hogy ha kevés pénz van ajándékokra, akkor inkább nem is ad semmit. Egy céges ajándék mindig befektetés a jövődbe. Nem feltétlenül a legdrágább ajándéknak örül legjobban ügyfeled. Például adj egy apróságot a gyermekének, vicces tollat vagy egy karácsonyi dalválogatást, látja az ügyfél a figyelmességed és a gesztust is értékelni fogja – Találd meg számodra azt a legjobb ár-érték arányú terméket, amely még belefér a költségkeretbe.

Összefoglalásként a jó karácsonyi ajándék

  1. Valódi örömet vált ki az ügyfélből
  2. Sokáig használati tárgy, melyen diszkréten, de folyamatosan látszik céged elérhetősége
  3. Ötletes

Az emberek imádnak ajándékot kapni, ez mindenki alaptermészete. Egy jól kiválasztott ajándékkal megnyerheted bizalmukat, fenntarthatod érdeklődésüket és pozitív benyomást keltesz cégedről.

A választásnál légy ötletes, kreatív, vagy kérd ki szakember véleményét. Ne félj kérdezni olyantól, akinek ez a napi rutin. Meg fogsz lepődni, mennyi ötletet kapsz és mennyi időt nyersz majd magadnak.